L'Ajuntament aprova una declaració institucional demandant protecció sobre els cítrics d'origen espanyol i un transport sostenible de mercaderies amb controls sanitaris per als cítrics importats

background copy single slices cut

 

L'Ajuntament de Xilxes ha aprovat en ple una declaració institucional sol·licitant l'establiment d'unes certes mesures de reciprocitat per als cítrics per part de la Unió Europea. La corporació ha exposat la necessitat d'establir pautes de protecció per als productes d'origen espanyol, així com que es duga a terme un transport sostenible i la realització de severs controls sanitaris sobre la mercaderia procedent de tercers països. 

 

En primer lloc, la declaració contempla la revisió del marc comercial entre la Unió Europea i Sud-àfrica a fi que s'impose un tractament de fred als carregaments importats per a així eliminar riscos com l'entrada de plagues. En aquest sentit, també demanda l'establiment d'un “aranzel verd” sobre el transport d'aquestes mercaderies agràries amb l'objectiu d'atenuar l'impacte negatiu sobre el medi ambient.

 

D'altra banda, se sol·licita al ministeri que defense la catalogació de “producte sensible” als cítrics espanyols amb els corresponents protocols de protecció, tenint en compte que el model de producció és un dels més exigents del món i, a més, és un dels motors de l'economia valenciana.

 

El consistori emet aquesta declaració perquè es faça arribar al Fòrum Citrícola *Valencià, creat recentment per a la defensa dels interessos de la citricultura a la Unió Europea davant la falta d'exigències sobre la comercialització dels productes d'importació i l'escassetat de protecció dels cítrics europeus.